De week van tweedehands textiel

De week van tweedehands textiel

28 april 2023 Uit Door Admin

Deze week (20 tot 27 april) is het ‘De Week Van Tweedehands Textiel’. Met deze week wordt aandacht gevraagd voor hergebruik van textiel.

Dat is nodig want de textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Als je tweedehands textiel doneert, hoeft het niet nieuw gemaakt te worden. Veel beter voor onze aarde dus! Inwoners van Westervoort hebben in 2022 meer dan 100.000 kilo textiel gedoneerd via de textielcontainers of de kringloopwinkel van 2Switch.  

2Switch zorgt ervoor dat het gedoneerde textiel op een duurzame wijze wordt hergebruikt. Textiel is geen afval, maar een grondstof die op verschillende manieren hergebruikt kan worden. In het textielsorteercentrum van 2Switch in Arnhem wordt het ingezamelde textiel op fijnmazige wijze gesorteerd om het gereed te maken voor hergebruik. 15% van het textiel komt weer beschikbaar als opnieuw te dragen kleding in de kringloopwinkels van 2Switch, 50% komt beschikbaar als opnieuw te dragen kleding via externe partners en 25% wordt door externe partners verwerkt tot nieuwe producten.

Van vervezeld textiel kunnen middels ingenieuze processen nieuwe producten gemaakt worden zoals tassen, bedrijfskleding en buitenmeubels. Aan het eind van het sorteerproces bij 2Switch blijft er slechts een minimale hoeveelheid restafval over. De inzameling en sortering van textiel door 2Switch draagt tevens bij aan sociale werkgelegenheid. Bij het textielsorteercentrum van 2Switch werkt een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

Medewerkers krijgen bij 2Switch de kans om mee te doen in de maatschappij. Het sorteercentrum is een plek waar ze kunnen werken op hun eigen tempo en onder werkomstandigheden die bij hen passen. Met het doneren van textiel aan 2Switch lever je dus een belangrijke bijdrage aan Mens, Milieu en Maatschappij. Via de textielcontainers van 2Switch kunnen in principe alle soorten textiel gedoneerd worden. Alleen nat of sterk bevuild textiel (bijvoorbeeld met verf- en olievlekken) is niet geschikt om in te leveren.  

Ook bij de kringloopwinkel van 2Switch aan Het Vergun 17 in Westervoort kan textiel gebracht worden. Wanneer je in de eerste week van mei een zak of doos kleding inlevert aan het Vergun 17 ontvang je een kortingsbon die tot 1 juni recht geeft op 20% korting op één kledingstuk of één paar schoenen naar keuze bij 2Switch Westervoort. Dus duik je kledingkast in en doneer je overbodige textiel.