De Rust dag 7

Dagelijks kun je meegenieten van de verslagen van Jan v Looijengoed, die samen met zijn dochter Romy, en nog 12 andere teams de barre tocht de Rust rijden.

Het is overmacht, soms is er gewoon veel, heel veel , te vertellen. Zo ook vandaag, op de rustdag , zou er normaal niet veel aan de hand zijn. Iedereen is vrij om te doen wat ze willen en in de middag willen de meesten een Snow scooter tocht. En dus met z’n allen de koude bossen in en meren over en gas op de rupsband. Halverwege op temperatuur komen bij een tussenstop bij een Sami dorp en dan rap terug naar warmere oorden. Met Romy hebben we de dag besteed aan een oud Sami gebruik; rendier knuffelen. En als je zorgt dat je wat rendier gras in de handen hebt, kan je aan je overgebleven vingers natellen dat deze beesten daar gek op zijn.

In de avond hebben de Snow Vikings een idee geopperd, maanden geleden, om een BBQ te regelen als daar gelegenheid voor is. En laat -21 nu de ideale temperatuur hier voor zijn! Als je tenminste een houten hutje in de middle of fucking nowhere kan regelen met een kampvuur…. En dat is gelukt en dus vertrekken er om 18:00 uur 2 taxi busjes richting het donkere Finse woud op weg naar een verrassing die op hun wacht in de inmiddels geprepareerde hut door de Snow Vikings.

Bij binnenkomst na een wandeling langs kandelaars bereikt de groep de kleine hut en als we deze betreden worden we getuige van een ervaring die niemand van ons ooit gaat vergeten; stel je een houten hutje voor bij -21 met een kampvuur erin en 10 echte mannen o.l.v. een chef-kok met serieuze vlees kennis. Vlees mee genomen vanuit huis, ongeveer 4000 km gerijpt in een pick up achterbak en opgediend tezamen met regionaal verkregen salades…. En bier.

Het is werkelijk te mooi om mee te maken en een voorrecht. Waar gewone mooie mensen toe in staat zijn! Er staat voor 26 vrienden een. BBQ buffet klaar met heerlijke stukken vlees en ribs, en ik denk dat ik niet overdrijf dat er niemand in dit hutje was die zo iets ooit heeft meegemaakt. De sfeer zat er gelijk, uiteraard al goed in en het eten was super ; Snow Vikings bedankt. Persoonlijk werd ik nog verblijd met een originele Sami bijl met inscriptie, en mocht mijn dankwoord aan deze fijne Snow Vikings wat haperend zijn dan kwam dat door de door de zware rookvorming in de hut die in m’n ogen prikte….. emotie is mij vreemd zoals iedereen weet( behalve nu dan die overige 25 mensen in een Finse boshut) . Uiteindelijk verlaten we de hut als de taxi busjes arriveren en de Kampenaren staan er op om zelf op te ruimen, dus stappen wij de busjes, sommigen kruipen in busjes anderen schuiven we erin. Ik vermoed dat de grote Viking Harald Blauwtand, ooit met zijn bootje in Kampen terecht is gekomen en daar met de dames heeft gedaan waar de Vikingen goed in waren en dat wij hier nu naar de verre nazaten zitten te kijken. Vandaar dus de naam Snow Vikings…

Dochterlief meld op het laatst dat ze nog even met deze 10 rauwdouwers in de hut blijft om te helpen op ruimen. Normaal niet de prettigste gedachte voor een zorgzame vader, maar ik denk dat ik de Snow Vikings echt ken, ik mag mij sinds 2017 een Snow Viking noemen, en als mijn dochter in een donker boshutje zit met deze 10 mannen van de Snow Vikings , dan is dat mijn ideale reden om met een gerust hart tijd te maken voor De Rust.