De Rust dag 5

Dagelijks kun je meegenieten van de verslagen van Jan v Looijengoed, die samen met zijn dochter Romy, en nog 12 andere teams de barre tocht de Rust rijden.

Vandaag rijden vanuit het prachtige Fru Haugens, met de niet mindere mooi oude authentieke bar, verder richting….. Narvik! En eindelijk hebben 4 teams de eindbestemming goed voorspeld vanmorgen. Waar ze ook goed in zijn is op tijd opstaan om de dikke pakken sneeuw van hun bolides af te schuiven en de auto warm te laten draaien. De route begint met een coördinaat wat de karavaan over de hoogvlakte van Salfjellet stuurt. Maar we zijn Mosjoen nog niet uit als het begint licht te worden als we in de schemering een koppeltje elanden zien die wijselijk en gelukkig niet over steken, maar prachtig om te zien en de komende kilometers lijkt het wel of de Noorse elanden bond hier hun jaarlijkse geweien conferentie georganiseerd heeft , want het barst er nu van. We spotten er in een uur een stuk of 10 en mijn bijrijders is bijna blijer dan dat zij een week geleden afstudeerde… “ als ik nu ook nog wat rendieren kan zien is mijn rit geslaagd” meldt mijn grote dierenvriendin. En ze heeft het nog niet gezegd of er staat er ééntje midden op de weg sloom van zich af te kijken en als die vervolgens ook nog eens een strak witte vacht heeft, zien we hem een beetje laat dankzij onze snelheid van rond de 90 km/h. Ik hoop dat hij blijft staan ( remmen op deze ijsweg heeft geen zin)en scheer er vlak langs, en weet zeker dat dit rendier zijn neus haren vanavond niet hoeft te trimmen… Poehee, bijna een wit met rood rendier!

We rijden verder richting verder het Artic Cirkel Centrum boven op de hoogvlakte, wat helaas ingesneeuwd is en dus kunnen we hier niet stopen. Aan de balie werd ik gisteren al gewaarschuwd dat deze route nog al eens afgezet is wegens de dicht gesneeuwde weg…. vandaag hadden wij mazzel en konden bij mooi blauwe hemel en zon zien wat uitgestrektheid nou echt is… dit is een Hoog Vlakte met hoofdletters H&V! En wat zijn mensen toch kleine poppetjes als je dit ziet.Papa Piet bewonderde niet voor niets de Noorse hoogvlaktes met als naamdrager voor de caravan van Pa & Ma de Jotunheimen , maar die is in de winter altijd afgesloten en dan is deze gok dus een welkome vervanger! Mensen, ga dit zien als je in de gelegenheid bent en van natuur houdt .Zelfs de gesjeesde “ alles voor de Show Vikings” kunnen dit waarderen, ondanks dat ze er met een gangetje van 150 over heen karde op zoek naar benzine en vette hap bij het volgende coördinaat en fijne truckstop net na de pasweg van de hoogvlakte.

De komende paar honderd kilometer loopt er van alles in het zijterrein en Romy krijgt haar smile niet meer van haar gezicht. De smile die bakker Koenen smorgens heeft bij het fijne verse brood aan het ontbijt buffet, of Hendrikus Viessteeg bij een goed passende kwaliteitsstring…U snapt mij wel hoop ik.Wel vraag ik mij af of al deze viervoeters blij zouden zijn met de bedoeling van Romy om ze stuk voor stuk “ dood te knuffelen”, ik heb in ieder geval 3 x een bijna dood ervaring gehad bij een poging van dochter lief om onze Xc90 “ even” op een pasweg te keren om bewegende wezens her en der te bewonderen.

Het volgende coördinaat ligt in Inhavet bij een benzine pomp alwaar iedereen een aanwijzing kan verkrijgen door een vooraf meegebrachte Hollandsche souvenir in te wisselen. De pomp bediende heeft de middag van z’n leven en gaat met Jenever, Bittertje, klompen, complete pannenkoeken set, Ajax sjaal,Unox Worst en weet ik wat naar huis. Wat nou Hollanders zijn zuinig? Echt niet! Geweldig om te zien. Dan nog even langs de Stetind, de Noorse nationale berg, en de imposante Skombrug,om vervolgens binnen te vallen in het Scandic Narvik, hoogste hotel boven de Artic en locatie van een geweldig uitzicht met haar panorama bar op 16 hoog. Ik weet niet of iedereen voor het uitzicht kwam , maar de groep bewonderde deze verdieping wel …De dagwinnaars waren wederom verrassend , René Derks en Jim Hoogervorst beter bekend hier als duo Piel&Kont gaan er vandaag mee aan de haal , bijna net zo speciaal als het Noorderlicht spitten vanuit een parkeer kelder. En het klassement wordt vanaf nu aangevoerd door kroegtijgers Marcel en ADHDErren; AltijdDoetHansDruk. DeRust ontwaakt vreemde eigenschappen van mensen zal ik maar zeggen. En daar over gesproken is het tijd om voor de starttijd van 715 uur morgen op weg naar onbekende oorden te gaan genieten van een 18tal aanblikken van Elanden en 10x zoveel vreugde kreten van een verschrikkelijk fijn jong mens wat deze reis met mij maakt, en dat zou haar Opa Piet graag zien als wij dat doen tijdens DeRust!