De gemeenten Duiven en Westervoort zijn Mantelzorgvriendelijke werkgever en geven het stokje door aan Liemerije
25 januari 2022De gemeente Duiven en Westervoort hebben in 2021 de erkenning Mantelzorgvriendelijke werkgever gekregen. De burgemeesters en wethouders van beide gemeenten vinden het belangrijk dat het onderwerp Mantelzorg en het (langdurig) zorgen voor een naaste in de organisatie bespreekbaar is, zodat werk en zorg beter mogelijk gemaakt kan worden. Op maandag 24 januari 2022 heeft wethouder Ineke Knuiman namens de gemeente Duiven het stokje Mantelzorgvriendelijke werkgever overgedragen aan Liemerije in Duiven. Liemerije wil ook in aanmerking komen voor de erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke werkgever’ en gaat binnen de organisatie aan de slag om werk en zorg voor een naaste waar mogelijk nog beter op elkaar af te stemmen.
Het aantal mantelzorgers groeit!
Er zijn in Nederland 2,6 miljoen mensen die een baan combineren met meer dan acht uur per week langdurige, intensieve zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, kind, ouder, buur of vriend. Landelijk is dat 1 op de 6 werknemers. Omdat het combineren van werk en zorg behoorlijk zwaar kan zijn, overwegen veel mantelzorgers om minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen met werken. De gemeenten Duiven en Westervoort vinden het belangrijk om werknemers te ondersteunen in de balans tussen werk en privé zodat werk en de zorg voor een naaste beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Voor werkgevers is het belangrijk dat werknemers niet voortijdig uitvallen als het combineren van werk en zorg te zwaar wordt.
Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid
De gemeenten Duiven en Westervoort willen in deze krappe arbeidsmarkt een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever zijn, met oog voor de medewerker. Een gezonde balans tussen werk en privé hoort daar bij.
Voor de gemeenten is bekeken wat er nodig is om de werknemer beter te ondersteunen in de combinatie werk en mantelzorgtaken. Er is gewerkt aan bewustwording en er is meer bekend gemaakt wat er wettelijk in de Cao geregeld is. Daarnaast is vooral het gesprek met de medewerker van belang. Samen op zoek gaan naar een oplossing die passend is bij de organisatie en bij de behoefte van de medewerker, is daarbij steeds het doel. Maatwerkoplossingen zoals flexibele werktijden, bijstelling van prioriteiten in werkzaamheden, thuiswerken, tijdelijk minder werken. Een open gesprek tussen leidinggevende en werknemer staat voorop: geprobeerd wordt om er samen uit te komen.
Doorgeven van het stokje Mantelzorgvriendelijke werkgever aan Liemerije
De gemeenten hebben in 2021 de erkenning mantelzorgvriendelijke werkgever gekregen en geven graag het stokje door aan Liemerije. Servicepunt Mantelzorg van Mikado heeft de gemeenten hierin ondersteund en gaat ook Liemerije ondersteunen waar dat nodig is. In de toekomst hopen we dat ook andere bedrijven zich aansluiten en samen met de werknemers werken aan een gezonde balans tussen werk en privé.
foto: Wethouder Ineke Knuiman draagt het stokje over aan bestuurder van Liemerije Joris de Jong. v.l.n.r. Ineke Knuiman (wethouder gemeente Duiven), Danka Ribbink (Servicepunt Mantelzorg Mikado), Joris de Jong (bestuurder Liemerije), Mirjam Hartog (casemanager verzuim Liemerije).