Een uitspraak van mijn vader als er iets ver in de toekomst lag. De afgelopen week kwamen regelmatig experts op televisie vertellen dat het op deze manier niet goed gaat komen met ons klimaat. Op deze manier stijgt de zeespiegel tegen het eind van deze eeuw met zo’n 2 meter. Ze lieten ook kaartjes zien met de mogelijke gevolgen voor ons land. Dus is het urgent….. Het probleem zit in ‘tegen het eind van de eeuw’. Man, dat duurt nog 80 jaar. We kunnen ons daar geen voorstelling bij maken. Wat kan er allemaal in 80 jaar gebeuren. We hebben ooit een oorlog gehad die 80 jaar duurde. En kijk eens naar de vorige eeuw. Tussen 1920 en 2000 gebeurde er zoveel. Van de eerste auto’s via de maanlanding naar reizen naar Mars en verder. Van radiodistributie naar digitaal streamen. Niet vergeten een Tweede Wereldoorlog, de Koude oorlog, de Vietnamoorlog…. 

De meesten van ons zullen er over die 80 jaar niet meer zijn. sterker nog, ook van degenen die nu of morgen geboren worden is dat nog maar de vraag. Een menselijke reactie is dan geen urgentie te zien, omdat we ons echt geen beeld kunnen vormen van hoe de wereld er over 80 jaar uitziet. Wie weet wat ze nog verzinnen waardoor ze over 80 jaar zeggen: ‘Die windmolens, dat was toch maar een raar idee!’ Je hoort dan ook vaak: ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt.’ En ook de vraag wat mijn bijdrage als individu nou eigenlijk betekent in het geheel leidt volgens mij ook tot schouderophalen. Mijn vliegreisje zal zoveel niet uitmaken. We betalen blijkbaar graag extra om de wachtrijen op Schiphol te passeren. Zo massaal dat die optie er al niet meer is. En wees eerlijk, tomatensoep gooien over een schilderij waar nota bene blikken tomatensoep op staan? Meer aandacht voor het schilderij dan voor de reden van de actie. Het is zo begrijpelijk. We leven in het hier en nu. De vraag wat we morgen nou weer moeten eten is al genoeg toekomstdenken. Geen idee van over 80 jaar. Dan doen inderdaad voor bijna iedereen van nu de kiezen niet meer zeer. Wie dan leeft wie dan zorgt, inderdaad. Er is nog een gezegde in dit genre. ‘Na mij de zondvloed!’

Weet je, dat kon ook nog wel eens letterlijk waarheid worden. Maar ik zal er niet meer zijn om te aanschouwen wat ik waarschijnlijk heb veroorzaakt.

Fijn weekend. 
Hans Janssen,