Mijn moeder is 93. Elke vrijdag gaat ze met heeeeel veeeeel plezier naar de dagbesteding De Dorpnoot in Loo, een onderdeel van Saamborgh (ondere andere Wilgenpas en Westerstate).

Elke keer als ze terugkomt belt ze enthousiast op wat ze allemaal gedaan heeft en dat ze er nooit meer weg wilt. Ze gaat een keer in de week, maar aankomende dinsdag staat een gesprek gepland met iemand van het Sociaal Loket van de gemeente Westervoort over uitbreiding naar 2 dagen.

Groot was dan ook de verbazing toen wij gisteren in de mail een brief kregen van Saamborgh. Per 1 januari 2023 stopt de dagbesteding in Loo. Navraag leerde dat het niet alleen daar stopt, maar alle externe dagbestedingen worden gestopt. Die brief komt een van de komende dagen ook bij mijn moeder op de mat.

In de brief geeft Saamborgh aan wat de redenen zijn. Ik citeer:
‘Het aanbieden van dagbesteding is al jaren een verlieslijdende dienst. Dit in combinatie met het feit dat externe dagbesteding niet in het zorg- én woonconcept past,
heeft ons deze beslissing doen maken. We begrijpen dat deze boodschap als enorm vervelend ervaren kan worden. We hopen tenslotte dat we u altijd een fijn programma hebben kunnen aanbieden en dat u met plezier naar De Dorpsnoot kwam.


De dagbesteding sluit per 1 januari 2023, zodat u in de tussentijd een fijne nieuwe dagbestedingslocatie kunt vinden. Komende maand informeren wij alle betrokken partijen zoals vrijwilligers, zorgverzekeraars en gemeentes over deze verandering.’

Dagbesteding is verlieslijdend…. Ja, dat haalt je de koekoek. In welk scenario zou er ooit bedacht zijn dat het winstgevend zou moeten zijn? Staan er aandeelhouders te roepen dat de oudjes niks opleveren? Was het de bedoeling dat er massaal eierwarmers gebreid zouden worden die met Pasen met winst verkocht zouden worden?

De basisgedachte achter dagbesteding was toch dat mensen geactiveerd zouden worden? Niet wegkruipen in hun eenzaamheid? Meedoen! Volgens de Olympische gedachte was dat altijd al belangrijker dan winnen. Maar deze belangrijke zorg moet iets opbrengen blijkbaar. Zeker geen verlies lijden, stel je voor.

Ze sluiten per 1 januari zodat de mensen op zoek kunnen naar een andere fijne dagbesteding. Ja natuurlijk! Ik rij elke dag groepen mensen naar dagbestedingen en dat zijn niet allemaal senioren. Steeds weer horen we dat dagbestedingen sluiten. Zoals het Kunstportaal in Arnhem. Het was en is ‘a hell of a job’ om die mensen ergens anders onder te brengen. En van diverse deelnemers hoor ik dat ze op die nieuwe locaties echt niet op hun plek zijn. Ik rij al maanden een jongen die eigenlijk naar een andere dagbesteding moet, maar, verrassing, er is geen plek.

Ik probeer in deze column altijd mijn persoonlijke boosheid weg te filteren. Maar deze keer niet. En weet je waarom niet?

Straks ga ik de boodschappen naar mijn moeder brengen. Dan hoor ik onder het genot van een bakje koffie nog eens uitgebreid hoe leuk het was gisteren. En dan mag ik zeggen dat het afgelopen is. Ik kijk er echt naar uit.

In de brief staat dat ze de komende maand onder andere de gemeente gaan inlichten. Die weten het dus nog niet. Nou Gemeente, als u dit ook leest: bij deze. Beetje jammer voor die aardige mevrouw die dinsdag zou komen en zich heeft voorbereid op een mogelijke uitbreiding. Dat dossier kan de versnipperaar in.

Ik stel voor dat Saamborgh nog één keer de knip trekt. Laat ze een grote hoeveelheid Geraniums opkopen, op zo’n grote hoeveelheid is best een leuke korting te bedingen, denk ik. En geef dan op de laatste dag iedereen zo’n plant. Dan kunnen ze er weer achter gaan zitten.

Het grootste verlies ligt aan de kant van de deelnemers, maar ach, wie boeit dat!

Ik hoop dat u een fijn weekend hebt, het mijne is al op voorhand verpest!

Hans Janssen,

Door Admin