Zoals u weet zijn in Indonesië op Lombok meerdere ernstige aardbevingen geweest. Waardoor meer dan 400.000 mensen dakloos geworden zijn. Hele dorpen zijn afgesloten van energie, water en voedsel. Op dit moment kunnen herstelwerkzaamheden niet plaatsvinden door tekorten aan materialen.

Kinderen kunnen niet naar school, omdat scholen zijn ingestort en opbouw niet mogelijk is. Kinderen zijn getraumatiseerd en hebben nu veel hulp nodig.

De aardbevingen in Lombok hebben psychologisch gezien veel invloed op de kinderen van Lombok. Om hun trauma goed te kunnen verwerken, passen de hulpverleners de verschillende ‘trauma healing technieken’ toe. Waaronder muziektherapie, schilderen, tekenen en schrijven. Daarnaast hebben de hulpverleners een  safe zones gemaakt. Door de vele aardbevingen voelen de kinderen zich namelijk nergens meer echt veilig. Daarom hebben de hulpverleners doormiddel van een safe zones hen een plek gegeven waar zij zich veilig kunnen voelen en ook kunnen zijn, tijdens en na een aardbeving. De safe zones bestaan naast de tenten, ook uit witte vierkanten op de grond met de tekst: Tempat Aman dit betekent (veilige plek). Deze veilige safe zones bevinden zich zo ver mogelijk uit de buurt van gebouwen en bomen.

Een belangrijke ‘trauma healing techniek’ is het tekenen en schrijven. Daarom helpen de hulpverleners de kinderen hun ervaringen bij de aardbeving op papier zetten. De jongere kinderen, die het moeilijk vinden om hun trauma te formuleren in woorden, kunnen het symboliseren op papier in een tekening. Ook wordt er met de kinderen muziek gespeeld en gezongen. Bij de grotere kinderen die hun emotie niet kunnen uiten krijgen een dagboek om hun trauma ervaringen op te schrijven. De oudere kinderen  krijgen lessen in drama en gesprekken in de groep door de hulpverleners. Op deze manier leren de kinderen en jongeren met hun emoties omgaan en hun trauma’s te uiten en te verwerken. De aardbevingen houden nog steeds aan en voor de kinderen en ouders valt het niet mee. Ze leven in tenten en onder dekzeil. Het belangrijkste is nu dat er weer huizen en scholen op gebouwd kunnen worden en mensen voordat het regenseizoen begint een onderkomen hebben.

Hierbij heeft de Stichting Harapan u hulp dringend nodig!!! Help ook deze kinderen weer positief naar de toekomst kijken.

Er is van de gemeente Westervoort een vergunning verleend om tussen 14 en 20 oktober een collecte te mogen houden ten behoeve van Stichting Harapan te Baru in Lombok, zodat mensen op Lombok tenten kunnen aanschaffen vóór het regenseizoen gaat beginnen. Ook zijn er materialen nodig voor school, zodat de kinderen weer les kunnen krijgen.

Op zoek naar collectanten
Bent u in de gelegenheid om ons te helpen? Neem dan svp zo spoedig mogelijk contact op met Maaike Hasselman op 06-12273602