Elke dag die God geeft krijg ik een mail van Delta of Caiway in mijn inbox. Zo vaak dat het me verbaast dat het nog niet als spam wordt aangemerkt, hoewel ik dat zelf handmatig al een paar keer zelf heb gedaan. Ook al een paar brieven gericht aan ‘De bewoners van dit pand’. Wat ze blijkbaar niet door hebben, is dat ik (en met mij misschien veel meer dorpsgenoten) steeds minder de neiging krijg om bij deze bedrijven een abonnement af te sluiten. Hoe goed de verbinding ook zal worden. 

Over verbinding gesproken. Vorige week meldde ik dat de inloopmarkt op de Mosterdhof een grotere verbinding tussen de inwoners had teweeg gebracht. Deze week las ik dat het met wijkraden in Westervoort minder goed was gesteld. Nog maar 4 van de 9 functioneren nog op de een of andere manier. Ik was wel verbaasd om in ditzelfde artikel in het Westervoorts Nieuwsblad mezelf tegen te komen. Niet direct met naam en toenaam. Het Nieuwsblad wist te melden dat in 2019 de Wijkraad Hoogeind weer nieuw leven in was geblazen, maar dat eerst Corona roet in het eten gooide en dat daarna de 4 beoogde bestuursleden naar andere gemeentes waren verhuisd. Een van die beoogde bestuursleden was ik. Omdat in mijn eigen wijk ook geen wijkraad meer functioneerde en een betrokken Hoogeind-bewoner in hun wijk de zaak weer los wilde trekken, benaderde hij mij. Ik had immers al meer bestuursfuncties gehad. Nou, altijd bereid om mee te werken. 

Maar, inderdaad Corona. Dat was nog wel te overleven geweest. Maar de betrokken bewoner verhuisde inderdaad naar een andere gemeente. Maar, Nieuwsblad, de anderen niet. We waren al een eindje op gang toen ineens bleek dat ik, als inwoner van een andere wijk niet in het bestuur mocht zitten. Gemeentelijke regels. Uiteindelijk zullen de twee anderen de pijp wel aan Maarten hebben gegeven. Ik raad het Nieuwsblad wel aan om even feiten te checken. Ik woon hier nog steeds. En voor zover ik weet de andere twee beoogde bestuursleden ook. 

En wat de gemeente betreft: als je wilt dat mensen betrokken blijven, helpt het niet als je welwillende mensen op grond van een bureaucratisch regeltje buitenspel zet. Misschien kunnen ze dan wat leren van Delta of Caiway. Die verbinden veel sneller. Maar ja, ik had net gezegd dat ik dat ook weer ergerlijk vind. Een oplossing is nooit eenvoudig. 

Hans Janssen

Door Admin