Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Westervoort

Bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Westervoort

4 mei 2024 Uit Door Admin

Op zondag 5 mei, rond 01.00 uur, begint een groep van vijftien lopers en zes begeleiders hun tocht vanuit Wageningen naar Westervoort met het bevrijdingsvuur.

De route van deze bijzondere tocht beslaat Wageningen, Oosterbeek, Arnhem en eindigt in Westervoort, met een totale afstand van ongeveer 59 kilometer. Langs de route zullen de lopers stilstaan bij diverse oorlogsmonumenten, waaronder de indrukwekkende Grebbeberg. Hier zullen zij een moment van respect tonen bij de graven van twee omgekomen Westervoortse militairen. Andere monumenten die deel uitmaken van de route zijn onder meer de Airborne begraafplaats in Oosterbeek, het Airborneplein in Arnhem en Fort Westervoort in Arnhem.

Na een intensieve tocht zullen de deelnemers naar verwachting rond 08.30 uur arriveren bij het Liberationmonument aan de IJssel in Westervoort, gelegen aan de Veerdam. Hier staat een korte plechtigheid gepland, met onder andere de ontsteking van het bevrijdingsvuur en een toespraak door burgemeester Arend van Hout.

Deze tocht belooft niet alleen een fysieke uitdaging te zijn, maar ook een indrukwekkende herdenking van de vrijheid die we koesteren en de offers die daarvoor zijn gebracht.