Bevrijdingsvuur in Westervoort aangekomen

Bevrijdingsvuur in Westervoort aangekomen

5 mei 2015 Uit Door Admin

Westervoort 00150Westervoort/Wageningen – In Wageningen is om middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken. Sportgroepen uit heel Nederland stonden klaar om het Bevrijdingsvuur daar op te halen.

Zo’n 6.000 lopers uit meer dan 200 gemeentes deden mee aan de estafette. Ze brachten het ‘eeuwig brandende’ nationale Bevrijdingsvuur naar de eigen gemeenten.
Zo hebben ook de lopers uit Westervoort meegelopen met het vuur en hiermee de vlam op het monument op de Veerdam ontstoken samen met burgemeester van Hout. Er was dit jaar veel belangstelling ondanks het vroege tijdstip.

De route die gelopen is: Wageningen-Driel-Huissen-Doornenburg-Pannerden-Duiven-Westervoort (een afstand van ongeveer 62 km). Dit is de route die de Canadese troepen exact 70 jaar geleden hebben gevolgd om Arnhem en omstreken te bevrijden. De dorpen in de Liemers waren toen al verlaten door de Duitsers. Zodoende konden de Canadese troepen vanaf de Westervoortse oevers de IJssel oversteken om Arnhem en het westen van Nederland te bevrijden van de Duitse overheersing.

De traditie van het bevrijdingsvuur gaat terug naar een groep Eindhovenaren. Die haalden al in 1945 een vlam op uit het Franse Bayeux in Normandië. Dat was de eerste stad die in 1944 bevrijd werd na D-day. Het nationale bevrijdingsvuur is dit jaar ververst met een vlam uit Portsmouth in Engeland. Een groep veteranen uit de Tweede Wereldoorlog heeft de nieuwe vlam vorige week in Groot-Brittannië opgehaald.