BBQ met een c
2 april 2022Manon Kummer schrijft in de Westervoort Post van deze week over de mooie herinneringen die het woord ‘barbecue’ bij haar oproepen. En dat het met een ‘c’ moet worden geschreven.
Het is inderdaad een bekend verschijnsel dat de meeste mensen ‘barbeque’ schrijven. Dat komt door de afkortingscultuur in teksten.
Als je barbecue afkort met ‘bbc’ dan zeg je dus ‘barbesie’. Vandaar in de afkorting de ‘q’, dus ‘barbekjoe’. Maar blijkbaar gaat dus uiteindelijk ook andersom werken. De afkorting wordt in het volledige woord overgenomen. Met CU (siejoe) is me dat nog niet opgevallen overigens.
Maar dit is slechts een aanleiding voor mij om mijn tomeloze liefde voor de barbecue eens wereldkundig te maken.
Ik weet dat ik nu generaliseer, maar de gemiddelde man is het hele jaar nauwelijks de keuken in te slaan om iets van een maaltijd te bekokstoven (de goede niet te na gesproken). Maar zodra de zon schijnt ontbrandt een soort oervlam. Doorgaans met een pilsje in de hand wordt er stoer de brand ingestoken en met tangen en vorken rokerige stukken vlees (en tegenwoordig ook wat vegetarische producten) gebakken, verbrand, of verkoold (je hebt er ook bij die fantastisch kunnen braden hoor).
Zelf trof ik altijd of nog rauw vlees (als ik even naar het toilet liep, want biertjes!) had iemand anders mijn bijna gare karbonade gejat. Of verkoold omdat we zo gezellig rondom de BBQ stonden te zwetsen (want biertjes!)
Zelf heb ik het altijd merkwaardig gevonden dat we er eeuwen over hebben gedaan om van een buitenvuurtje naar een luxe keuken te verhuizen waar prachtige fornuizen zoveel simpeler zijn als het hopeloos (in mijn geval dan) pogingen doen om wat kooltjes aan het gloeien te krijgen. Natuurlijk hebben we tegenwoordig prachtige buitenkeukens op gas, of elektrische BBQ’s. Maar dat is toch niet het echte werk, hè.
En tja, dan denk ik altijd: ‘Dat heb ik mijn keuken beter, en die grenst ook aan de tuin.’ Dat eten is dus ook zo buiten.
Het zal duidelijk zijn. BBQ is niet mijn ding. Maar zolang een ander bereid is om in de wapperende rook te gaan staan om voor mij een sateetje te bakken, ben ik wel bereid om het op te eten ook.
Het eten duurt wel veel langer. En dat is voor mij dan weer lastig. Op een gegeven moment is het afgelopen en dan moet ik opstaan. En dan komt het grootse makke van de BBQ voor mij. Dat opstaan lukt uiteindelijk wel, maar in een rechte lijn naar binnen? Niet echt, want biertjes! Die gaan namelijk ook de hele tijd door. En daar heb ik dan minder problemen mee.
En of je nou Grolsch of Grols spelt…. Dat doet er niet toe. Wel als je Krols schrijft. Dat wijst teveel op de kater die ik vermoedelijk de dag erop heb.
CU op de BBQ.
Hans Janssen.