Aankomst lopers bevrijdingsvuurestafette

Aankomst lopers bevrijdingsvuurestafette

5 mei 2024 Uit Door Admin

Om middernacht is in Wageningen traditioneel het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken door twee WOII-veteranen, samen met de burgemeester van Wageningen. Vervolgens brachten de loopgroepen het vuur naar meer dan 80 gemeenten in Nederland! Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Een groep van 16 lopers en 6 begeleiders uit Westervoort hebben het vuur via Oosterbeek en Arnhem naar Westervoort gebracht. Langs de route hebben de lopers stilgestaan bij diverse oorlogsmonumenten, waaronder de indrukwekkende Grebbeberg. Hier hebben ze bij de graven van twee omgekomen Westervoortse militairen een bloemstuk neergelegd. Andere monumenten die deel uitmaakten van de route zijn onder meer de Airborne begraafplaats in Oosterbeek, het Airborneplein in Arnhem en Fort Westervoort in Arnhem.

Op de Veerdam werden de lopers onthaald en het bevrijdingsvuur op het monument ontstoken, en werden bloemstukken bij het monument gelegd. Na een korte toespraak van de burgemeester vertrokken de lopers voor een ontbijtbuffet bij Wieleman, verzorgd door de gemeente Westervoort.

Hieronder een filmpje van Harrie Terhorst en Henk Schipper van TVR mozaiek: