Bevrijdingsvuur in Westervoort ontstoken

Bevrijdingsvuur in Westervoort ontstoken

5 mei 2019 Uit Door Admin

Wageningen/Westervoort – Vannacht is in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurt elk jaar in de nacht van 4 op 5 mei voor het Hotel De Wereld, waar in 1945 onderhandeld
werd over de Duitse overgave.

Na de ceremonie overhandigde de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan de burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund. Van Rumund ontstak vervolgens om middernacht het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein. Duizenden lopers, uit meer dan 200 gemeenten, stonden afgelopen nacht op deze historische plek om het bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester in ontvangst te nemen.

Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Na de ceremonie in Wageningen zijn de estafettelopers vertrokken en hebben zij het vuur naar hun eigen gemeente gebracht.

Zo heeft ook een groep enthousiaste lopers uit Westervoort het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Westervoort gebracht. De estafette is een symbool van de bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van vrijheid op 5 mei.

De Westervoortse deelnemers hebben in estafette van Wageningen naar Westervoort het bevrijdingsvuur, over een afstand van ongeveer 69 km, naar het monument in Westervoort gebracht.

Samen met een begeleidingsstaf van 9 personen legden de lopers een afstand af van ongeveer 69 km. De tocht voerde ook langs diverse oorlogsmonumenten waaronder de Grebbeberg in Rhenen. Hier stonden de lopers kort stil bij de graven van twee omgekomen Westervoortse militairen.

De route ging via Wageningen-Rhenen-Kesteren-Opheusden-Dodewaard-Andelst-Oosterhout-Elst-Huissen en via de dijk naar Westervoort. Dit is de route die de Canadese troepen destijds hebben gevolgd om Arnhem en omstreken te bevrijden.

De groep lopers kwamen rond 08.30 uur aan bij het monument aan de IJssel in Westervoort (Veerdam). Hier was een korte plechtigheid met ontsteking van de vlam, het hijsen van de vlaggen en een korte toespraak door burgemeester Arend van Hout. Vervolgens werd er door de lopers en begeleiders een ontbijt genuttigd bij zalencentrum Wieleman.