Prijzen Westervoortse huizen blijven stijgen

Prijzen Westervoortse huizen blijven stijgen

7 december 2018 Uit Door Admin

Westervoort – Volgens registratie van de gemeente Westervoort is de gemiddelde verkoopprijs van de Westervoortse woningen die in de eerste 10 maanden van dit jaar zijn verkocht met 7,3% gestegen in vergelijking met de woningen die in dezelfde periode vorig jaar van eigenaar verwisselden. Daar waar de gemiddelde verkoopprijs van een Westervoortse woning in 2017 tot en met oktober € 209.579 bedroeg, is dit in 2018 gestegen tot € 224.968. Gemiddeld gezien werden Westervoortse woningen 8,7% boven de gemeentelijke WOZ-waardes verkocht. Over dezelfde periode vorig jaar lagen de verkoopprijzen van Westervoortse woningen gemiddeld ook al 8,44% boven WOZ-niveau. Dat de Westervoortse woningmarkt booming is, blijkt ook uit de inschatting van de gemeente dat 50 tot 60% van alle woningen boven de vraagprijs is aangekocht.

De stijging van de verkoopprijzen geldt voor alle woningtypes. De gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande Westervoortse woning bedroeg dit jaar € 421.131. Een tweekapper deed € 274.270, een hoekwoning € 195.356 en een rijwoning € 175.481. De gemiddelde verkoopprijs van appartementen was met € 150.530 lager dan de € 166.133 van vorig jaar. Niettemin lag die lagere verkoopprijs van de 19 in 2018 verkochte appartementen gemiddeld toch 9,62% boven de gemeentelijke WOZ-waarde.

Opvallende stijging Lange Maat
Gemeten naar de gemeentelijke WOZ-waardes, liggen vooral de verkoopprijzen van de twee-onder-een-kap woningen 13% hoger. Hoekwoningen gingen dit jaar 10,42% boven WOZ-waarde van de hand, appartementen 9,62%, rijwoningen 7% en vrijstaande woningen 6,19% boven WOZ-niveau. Per wijk bezien, liggen de verkoopprijzen van de verkochte woningen in de Lange Maat met 15,6% het meest boven de WOZ-norm. In dit opzicht doen ook de woningen op de Leigraaf het goed (10,6% boven WOZ), die rondom het centrum (plus 11,1%), maar ook de woningen in Emmerik (plus 10,47%), en Hoogeind (plus 10%).

Geen belastingverhoging
De gemeente Westervoort registreert alle verkoopprijzen nauwgezet om de gemeentelijk bepaalde WOZ-waardes zoveel mogelijk in overeenstemming te laten zijn met de werkelijke verkoopwaardes. In een stijgende woningmarkt liggen de verkoopprijzen per definitie hoger dan de WOZ-waardes omdat deze per 1 januari van het jaar daarvoor worden vastgesteld. Westervoorts wethouder van financiën, Theo Kampschreur, wil alle huizenbezitters gerust stellen dat de hogere woningwaardes volgend jaar niet tot veel hogere OZB-aanslagen zullen leiden: “Meerjarig gezien hebben we ons gemeentefinanciën goed op orde. En zoals afgesproken in ons coalitieakkoord zullen wij de OZB-belasting voor huiseigenaren alleen verhogen met de jaarlijkse inflatiecorrectie.”