De uiterwaarden van de Rijn opgeruimd door Rijnjutters.

De uiterwaarden van de Rijn opgeruimd door Rijnjutters.

13 oktober 2018 Uit Door Admin

Zaterdag was het startschot van de eerste editie “Schone Rijn de Rijnjutters!” Het was een prachtige dag met een stralend zonnetje, perfect weer om de handen uit de mouwen te steken en te gaan “schoonwandelen” met stichting Go Clean de Liemers i.s.m. de gemeente Duiven, de gemeente Westervoort, IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Save Plastics.

De officiële opening was zaterdagmorgen bij de biologische boerderij van de familie Grob op de Middelwaard in Loo. Na een speech door de wethouders Ton Spaargaren van de Gemeente Duiven en Hans Breunissen van de Gemeente Westervoort, Joline de Weerdt (Regiodirecteur IVN Natuureducatie) en Bram Peters van Save plastics, werden de hesjes en knijpers aan de bijna 100 vrijwilligers uitgedeeld.

In groepen van een man of 10 kregen de vrijwilligers een tracé aan de Nederrijn om de oevers vanaf Zevenaar tot aan de IJsselkop van zwerfafval te ontdoen. Heel veel verenigingen deden mee en konden hier ook 200 euro voor de clubkas van hun vereniging mee verdienen. 

De volgende verenigingen deden mee aan deze actie: Schutterij Onderling Genoegen, HV Duiven, Rinoceros Groessen, Thuvine biljartvereniging, MHC de Westerduiven, Toneelvereniging Vriendentrouw en CV de Ysselkopkes.

Van alle gevonden spullen werd via de app van Littari een foto verstuurd, deze foto’s komen in een database en met behulp van gps wordt gelijk een geotag gekoppeld aan de foto. Vervolgens kunnen er hashtags aan de foto gekoppeld worden. De trefwoorden hebben meestal betrekking op het materiaal waar het afval van gemaakt is, de merknaam die op het afval is te vinden en het doel waarvoor het afval is gebruikt. Zodra er meer bekend is over de herkomst van het afval, kunnen vervuilers beter opgespoord, betrokken en aangesproken worden om oplossingen te zoeken voor lekkage van (plastic) afval naar het milieu.

Bram Peters van Save plastics was aanwezig met een mobiele fabriek waarin men op kleine schaal kon zien hoe er van afvalplastic nieuwe producten gemaakt worden. Een geweldige manier van het recyclen van plastic.

Tijdens deze dag is er veel zwerfafval gevonden waaronder ijzer, dakbedekking, blikjes, bierflesjes/blikjes, schoenen, snoeppapier, autoband, plastic flessen, zelfs matrassen en een plastic dak is er gevonden. 

Ook was Cor Schuilenberg 4×4 aanwezig, die met zijn team geholpen heeft met alle quads, aanhangers en vrijwilligers.

Plastic soep
Sinds 2015 maken vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uiterwaarden van de Maas en de Waal schoon. Vanaf dit jaar maken vrijwilligers ook de uiterwaarden van de Rijn schoon. Daarvoor ontvangen zij een vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Dat het werk hard nodig is, blijkt uit de resultaten die de opruimacties de afgelopen jaren hebben opgeleverd. Zo hebben Waaljutters uit acht deelnemende gemeenten in de Provincie Gelderland over de periode 2015-2017 maar liefst 61.000 kilo afval verwijderd van de oevers van de Waal.

Uiteindelijk werden alle gevonden spullen (135 afvalzakken) door GoClean gesorteerd. Het plastic gaan naar Save plastics. De blikjes metaal/aluminium gaan naar de ijzerhandel, de plastic flesjes naar Wellman Recycling in Spijk het ijzer en de batterijen gaan apart, glas naar de glasbak en het rest afval naar de AVR in Duiven.

hieronder een impressie: