Westervoortse Kermis, Dorpsfeest met een rijke historie

Westervoortse Kermis, Dorpsfeest met een rijke historie

21 september 2018 Uit Door Admin

Westervoort – De nieuwe Stichting Kermis Westervoort (SKW) is dit jaar gestart met de voorbereiding en organisatie van de straatkermis van Westervoort.

De Westervoortse Kermis die dit jaar gehouden wordt van zaterdag 6 t/m dinsdag 9 oktober 2018, is een niet weg te denken diep gewortelde dorpstraditie in het IJsseldorp.

Uniek is de nostalgische langgerekte straatkermis die in de hele Dorpstraat is opgesteld. Een lust voor het oog waar menig romanticus zijn of haar hart mag ophalen. Jong en oud kunnen er heerlijk slenteren en flaneren. Het is ook de kermis waar iedereen met plezier een extra rondje in de attracties kan maken door de aantrekkelijke tariefstellingen.

Jaarlijks trekt de straatkermis veel bezoekers uit de Liemers en de regio Arnhem. Ook dit jaar zullen er van zaterdag 6 t/m dinsdag 9 oktober weer vele leuke attracties te zien zijn, waarvan er sommigen al decennia zoals bv de historische draaimolen van Saedt en Hollandsche gebakkraam van Meurs. Naast de straatkermis staan de zalencentra Wieleman en Maksim bol van gezelligheid.

De Westervoortse Kermis dateert waarschijnlijk al van voor 1903 en was, zoals ook nu het geval is, gesitueerd in de Dorpstraat. In 1903 stonden er o.a.: een stoomdraaimolen, een luchtschommel, vijf koekkramen, twee gebakskramen, een viskraam, drie galanteriekramen, zes slagmachines, een schiettent en een heuse toekomstvoorspeller. Er werd door de gemeenteraad bepaald dat de kermis gehouden moest worden op de eerste zondag in oktober, op of na de derde oktober.

Zaterdagsavonds voor de kermis was er altijd al een beetje ’n voorkermis. Zondags begon de kermis na beëindiging van de diensten in de herv.-, kath.- en gereformeerde kerk. In de jaren tot 1920 mocht er zondags in verband met de zondagsviering niet gedanst worden.

Omstreeks 1920 besloot het gemeentebestuur echter vergunning te geven voor dansen op zondag, maar dan alleen aan de dansgelegenheden die het verst van de dorpskern verwijderd lagen. Daaronder vielen o.a. café Koenen aan de Klapstraat, café Wieleman aan het einde van de Dorpstraat en café Holland aan de IJsseldijk.

Westervoort was ook toen al een van de drukste, mooiste en plezierigste kermissen van de gehele omgeving. Vooral zondags kwamen er naast mensen uit de Liemers ook veel Arnhemmers op de straatkermis af.

Vanaf 17 september is er in Winkelcentrum De Wyborgh in Westervoort, in het oude pand van Blokker, een speciale expositie m.b.t. de historie van de Westervoortse Kermis te zien.

Foto: collectie Frans Brink