Veel belangstelling voor de herdenking van Operation Quick Anger

Veel belangstelling voor de herdenking van Operation Quick Anger

15 april 2018 Uit Door Admin

Westervoort – Zaterdag 14 april 2018 is de operatie “Quick Anger” voor de achtste keer herdacht bij het oorlogsmonument op de Veerdam. 

Na het verzamelen van alle militaire voertuigen bij Huize Vredenburg maakte de stoet, gereden door leden van de club Keep them Rolling, een rit door De Liemers en verzamelden zich rond 12.00 uur weer bij “Het Kasteeltje”.  Onder grote belangstelling werd de herdenkingsbijeenkomst bij het oorlogsmonument op de Veerdam bezocht. Burgemeester van Hout hield een toespraak en ook de inmiddels 96-jarige veteraan Toon Kramer hield een indrukwekkende toespraak waarna de volksliederen van Canada, Engeland en Nederland werden gebracht door OBK. Hierbij werden de vlaggen van de drie landen gehesen door kinderen van de Westervoortse basisscholen.  Er werden bloemenkransen gelegd door schoolkinderen en de burgemeester.Ook was de commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, aanwezig bij deze plechtigheid.

Toon Kramer
De aanwezige Toon kramer was tolk bij de Britse 49th Inf. Division “de Polar Bears” tijdens de tweede wereldoorlog. De Polar Bears hadden de opdracht om Arnhem in te nemen en om de Veluwe te bevrijden van de toenmalige bezetters, dit gebeurde vanuit Westervoort.

Op die avond op 12 april 1945 stonden duizenden militaire voertuigen opgesteld aan de Westervoortse kant van de IJssel. Het Duitse leger had zich verschanst in Fort Westervoort en rond het AKU-complex. De Duitse stellingen werden uit honderden kanonnen tegelijk bestookt. Vervolgens legden de geallieerden een rookgordijn over de IJssel om ongezien te kunnen oversteken. De eerste troepen staken de IJssel over met boten en amfibievoertuigen en legden aan de Arnhemse kant een bruggenhoofd aan. De Duitsers die zich in Fort Westervoort verschanst hadden gaven zich snel over, maar bij het gevecht om het AKU-complex vielen vele doden na een fel gevecht.

Toen de Polar Bears de situatie aan de Arnhemse kant van de IJssel onder controle hadden werd er in 11 uur een noodbrug aangelegd waarover de enorme massa aan Tanks, Carriers en pantservoertuigen hun weg in de richting van Arnhem konden voortzetten. De operatie werd uitgevoerd in samenhang met ‘Operatie Cannonshot’, de oversteek door Canadezen van de IJssel nabij Deventer, Deze oversteek verliep ook succesvol.

Na hevige gevechten werd Arnhem op 14 april 1945 ontzet en kwam de bevrijding van Nederland in zijn laatste fase. Westervoort is een hele belangrijke schakel geweest in de bevrijding van Nederland.

Brug verlicht
In verband met de herdenking van deze “oversteek” is de Westervoortse brug in de kleuren rood-wit en blauw verlicht.

Een impressie van deze dag: 

Klik om cookies te accepteren deze inhoud te activeren