Wijkbewoners Westervoort kunnen samen energie besparen

12 december 2014 Uit Door Admin

ScreenShot138Westervoort – Woningbezitters in Westervoort kunnen met steun van de gemeente een buurtinitiatief voor energiebesparing op touw zetten.

Door als buurt of wijk samen energiebesparende maatregelen in te kopen, kan de korting per huis flink oplopen. De investeringen verdienen zich terug in de vorm van een lagere energierekening.

De gemeente Westervoort is voor het project Buurten over Energie op zoek naar bewoners die met buurtgenoten de inkoop van energiebesparende maatregelen willen oppakken. Bureau 5plus1 zet dit project in opdracht van de gemeente in gang en denkt dat de gezamenlijke inkoop groepskortingen kan opleveren tot wel 30 procent.

Gezamenlijk inkopen
Veel woningbezitters willen al langer iets aan energiebesparing gaan doen. Maar steeds komt er iets tussen. Gezamenlijk een inkoopactie beginnen kan net dat zetje zijn. Mensen beseffen het niet altijd, maar gemiddeld bestaat bijna de helft van de woonlasten uit energiekosten. De prijs van energie is in 15 jaar tijd enorm gestegen. Meer dan de prijs van andere producten en diensten.

De energierekening te lijf
Wie slim is, investeert in maatregelen die de woning energiezuiniger maken. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Zonnepanelen zijn een bekend voorbeeld. Veel energiemaatregelen dragen ook nog eens bij aan het wooncomfort en het leefklimaat (gezondheid) en werken preventief tegen ongedierte.

Welke wijk wil energie gaan besparen?
Bewoners die een buurtinitiatief voor energiebesparing willen opzetten staan niet met lege handen. De Stadsregio Arnhem Nijmegen stimuleert deze ontwikkeling door in één wijk van Westervoort een initiatief te helpen opstarten. Dit gebeurt ook in andere gemeenten.

De keuze voor een wijk in Westervoort is nog niet gemaakt. Gezocht wordt naar een wijk van vóór 1975 met vooral koopwoningen. Op welke wijk de keuze valt hangt vooral af van de bewoners zelf: Zijn er woningeigenaren die gezamenlijk willen inkopen? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Daan Overeem van bureau 5plus1. Stuur een e-mail naar daan@5plus1.nl of bel (06) 51 10 32 93. De eerste wijk die zich aanmeldt met een aantal bewoners maakt de meeste kans op die ondersteuning bij de inkoop van energiebesparende maatregelen.