Brandpreventieweken 2014

1 oktober 2014 Uit Door Admin
By2rmUXCMAAo1ji (2)

Burgemeester van Hout en Ronald Donderwinkel

Westervoort – Samen met de brandweer heeft burgemeester Arend van Hout in het kader van de Nationale Brandpreventieweken een bezoek gebracht aan meneer Huls uit Westervoort.

Ronald Donderwinkel van de brandweer vertelde dat oorzaak nummer één van een brand in huis is: brand in de droogtrommel. Hij benadrukt nogmaals: doe GEEN wasverzachter bij de was, als u de was daarna in de droger doet! Dit kan brand veroorzaken. Op plaats twee staat de televisie, het ‘oude’ model (dus geen flatscreen).
Nog een wijze les, zorg dat u thuis bent als u huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of een droger aan hebt staan!

Belang van een rookmelder
Als er toch brand ontstaat in uw huis is het belangrijk dat u uw woning verlaat. Een rookmelder kan ervoor zorgen dat u de brand wél op tijd ontdekt.

Een rookmelder kost tussen de tien en twintig euro en is te koop bij de meeste bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken. Of nog makkelijker, bestel de rookmelder bij de Brandwonden Stichting. U kunt dan een beroep doen op het Rookmelderteam. Dit team bestaat uit meer dan 3000 vrijwilligers die door de Brandweer zijn getraind in het plaatsen van rookmelders. Overal in Nederland staan zij voor u klaar en plaatsen zij kosteloos uw rookmelder als u dit zelf niet kunt. Bel hiervoor 0251 – 275 590 of kijk op www.brandwondenstichting.nl/rookmelderteam. Dit is vooral een handige oplossing voor bijvoorbeeld senioren, die zelf niet zo goed weten waar een rookmelder moet komen en waar zij er een kunnen kopen.

Een heel belangrijke vraag die meneer Huls stelde aan Ronald Donderdwinkel “Waar moet de rookmelder komen?” Ronald geeft aan: in uw geval meneer Huls, is dat de hal. De hal is het centrale punt in uw vluchtroute. Als er brand ontstaat moet u namelijk door de voordeur de woning verlaten.

Bij een woning met twee verdiepingen of meer is het verstandig om op iedere verdieping een melder te plaatsen. Ook hier kan het Rookmelderteam u over adviseren. U kunt de hulp van deze vrijwilligers dus inschakelen. Ronald Donderwinkel heeft meneer Huls een nieuwe rookmelder overhandigd (die tien jaar meegaat en niet op batterijen werkt) en gaat deze persoonlijk voor hem in de hal van zijn woning bevestigen.

Vluchten moet je oefenen!
Als u dan op tijd wordt gewaarschuwd door de rookmelder die afgaat, dan moet u ook weten hoe u buiten kunt komen. Door rook kunt u niet (goed meer) zien en moet u op de tast uw huis verlaten. Het is heel verstandig om dit eens te oefenen. Zo bent u goed voorbereid!

Burgemeester Van Hout:
De groep senioren in ons land en in onze gemeente groeit sterk. Uit onderzoek blijkt dat juist deze groep het meeste risico loopt om slachtoffer te worden van een woningbrand. Maar door de beperkte mobiliteit is vluchten niet zo vanzelfsprekend en gemakkelijk. Het is erg belangrijk, en zeker voor ouderen die nog zelfstandig wonen, om goed voorbereid te zijn op een mogelijke brand. En daarom heb ik samen met meneer Huls én de brandweer vandaag gekeken naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van een rookmelder maar zeker ook naar de vluchtroute. Want vluchten moet je oefenen!
Laat u niet verrassen en wees goed voorbereid! Zo kunnen we een stijging in het aantal slachtoffers voorkomen

En schaf een blusdeken aan!
Verder gaf de brandweerman nog een hele goede algemene tip: schaf een blusdeken aan. Een blusdeken kun je tegenwoordig bij veel winkels kopen en die zijn helemaal niet zo duur. Het is echt een heel goed middel om een brand in de keuken bijvoorbeeld op tijd te kunnen stoppen. Want vergeet niet, een ongeluk zit in een klein hoekje!